Lorentz Center - PERSBERICHT
  Current Workshop  |   Overview   Back  |   Print   |   Home   |   Search   |     

    PERSBERICHT

Sterrenkundigen voorspellen hun ontdekkingen

Sterrenkundigen komen van 10 tot 14 november bijeen in het Lorentz Center (Leiden) in een workshop over de Square Kilometre Array (SKA), het grootste astronomisch instrument ooit. Deze reuzen-radiotelescoop zal de komende jaren worden ontworpen. Tijdens de workshop discussieren de deelnemende astronomen over de mogelijkheden die deze telescoop zal bieden. Ze werken ter plekke aan een boek over de mogelijke ontdekkingen, die zij met het nieuwe instrument hopen te doen.

Sterrenkundigen gaan een nieuw type telescoop bouwen. Duizend grote antennes zullen aan elkaar gekoppeld worden en daardoor samen ťťn reusachtige radiotelescoop vormen. De antennes krijgen een gezamenlijke oppervlakte van een vierkante kilometer - even groot als het oude centrum van Leiden. Vandaar ook de naam: Square Kilometre Array (SKA). Met die grote oppervlakte kunnen uiterst zwakke signalen uit | het heelal worden opgevangen. Daardoor verleggen astronomen hun horizon. Onbekende, zwakke objecten zullen zichtbaar worden.

Wat hopen astronomen te zien met het nieuwe instrument? Dat is de belangrijkste vraag van de workshop in het Lorentz Center. De grote verrassingen kunnen zij natuurlijk niet voorspellen. Maar er zijn wel veel vermoedens en ideeŽn over ontdekkingen, die met de telescoop gedaan kunnen worden. Zo zal het waterstofgas in verafgelegen sterrenstelsels | met grote nauwkeurigheid in kaart worden gebracht. | Dat kan ons veel leren over de geschiedenis van het heelal. Een ander voorbeeld: heel jonge sterrenstelsels aan de rand van het heelal worden met de nieuwe telescoop zichtbaar - ook dat zal aanwijzingen geven over de evolutie van het heelal.

Tijdens de workshop zullen de astronomen brainstormen en samenwerken aan een wetenschappelijk boek over de waarnemingen die met de SKA gedaan kunnen worden. De hoofdstukken worden geschreven in kleine, wisselende groepen op de vele PC's in het Lorentz Center. Het wordt dus een boek met de belangrijkste verlanglijstjes van de sterrenkunde. Het gedroomde heelal van vooraanstaande astronomen.

Het is belangrijk om nu zo concreet mogelijk de ontdekkingen met SKA te voorspellen. Nu kan daarmee namelijk nog rekening worden gehouden in het ontwerp van de telescoop. De frequenties waarop de radiotelescoop zullen worden afgestemd, de breedte van het blikveld, en de precisie van de registratie kunnen allemaal nog beÔnvloed worden. De belangrijkste wensen zullen na de workshop met krachtige computers worden gesimuleerd. Daarmee wordt duidelijk hoe de waarneming met de nieuwe telescoop zou kunnen verlopen.

Meer informatie over de SKA is te vinden op http://www.skatelescope.org.

In de workshops van het Lorentz Center komen vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland samen om in gezamenlijke afzondering te werken aan een actueel wetenschappelijk probleem. Discussie en interactie staan centraal in de workshops. De samenballing van uiteenlopende kennis levert vaak in korte tijd een grote vooruitgang op.

De workshop 'Astronomy with the Square Kilometre Array' wordt van 10 tot 14 november gehouden in het Lorentz Center in Leiden. De lezingen zijn vrij toegankelijk voor geÔnteresseerde wetenschappers. Inlichtingen en inschrijving voor de workshop: Yolande van der Deijl, email: deijl@lc.leidenuniv.nl, tel (071) 5275400. Zie ook http://www.lc.leidenuniv.nl.