Lorentz Center - PERSBERICHT
  Current Workshop  |   Overview   Back  |   Print   |   Home   |   Search   |     

    PERSBERICHT

Artist impression van de Europese Darwin satelliet, die nieuwe planeten moet gaan ontdekken (tekening: ESA).

De ontdekking van planeten buiten het zonnestelsel
Astronomen uit binnen- en buitenland komen komen van 2 tot 6 februari 2004 bijeen in het Lorentz Center (Leiden) in een workshop over planeten buiten ons zonnestelsel. Zowel Europa als de VS plannen nieuwe ruimtetelescopen om aardse planeten te kunnen ontdekken. In de workshop komen experts uit de VS en Europa bijeen om de verschillende technieken daarvoor te bespreken.

Is de aarde uniek in het heelal? De meeste astronomen denken van niet, maar er is nog nooit een 'aardse planeet' waargenomen buiten ons zonnestelsel. Ze zijn gewoon te klein voor de huidige telescopen. De Hubble ruimtetelescoop kon een enkele reuzenplaneet onderscheiden, maar voor kleinere planeten zijn scherpere kijkers nodig.

De Amerikaanse en Europese ruimtevaarorganisaties (NASA en ESA) plannen ieder afzonderlijk de lancering van een speciale telescoop voor de ontdekking van aardse planeten, waarschijnlijk rond 2015. De Europeanen gebruiken echter een principieel andere telescooptechniek dan de Amerikanen. Experts van beide zijden van de Atlantische Oceaan komen nu in de Leidse workshop bij elkaar om te discussiėren over de beste manier om planeten te ontdekken.

De ESA zette tot nu toe de kaarten op een satelliet voor infrarood-waarnemingen (een 'infrarood interferometer'). Daarmee kun je bijvoorbeeld kooldioxide en water aantonen in de atmosfeer van verre planeten. Ook Nasa bestudeert deze techniek, maar onderzoekt daarnaast nog een alternatief: Een telescoop die zichtbaar licht waarneemt. Daarbij willen ze 'coronografie' gebruiken, een techniek die ook wordt gebruikt voor het waarnemen van de corona van de zon. Een deel van het beeld wordt daarbij afgedekt, zodat het niet wordt overstraald door de heldere zon of ster.

Een ander discussiepunt: Hoeveel sterren moet je waarnemen om een redelijke kans te hebben aardse planeten waar te nemen? En kun je volstaan met lichtsterke, nabije sterren, of moet de telescoop ook zwakkere sterren kunnen waarnemen? De antwoorden zijn bepalend voor de kosten van zo'n telescoop.

De workshop moet de Europese sterrenkundige meer inzicht geven in de mogelijkheden van coronografie. Zo raken zij intensiever betrokken bij het Amerikaanse onderzoeksprogramma.

In de workshops van het Lorentz Center komen vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland samen om in gezamenlijke afzondering te werken aan een actueel wetenschappelijk probleem. Discussie en interactie staan centraal in de workshops. De samenballing van uiteenlopende kennis levert vaak in korte tijd een grote vooruitgang op.

De workshop 'Coronographic Methods for the Detection of Terrestrial Planets' wordt van 2 tot 6 februari 2004 gehouden in het Lorentz Center in Leiden. Wetenschappers kunnen de lezingen kosteloos bijwonen. Inlichtingen en inschrijving: Yolande van der Deijl, email: deijl@lc.leidenuniv.nl, tel (071) 5275400, Zie ook http://www.lc.leidenuniv.nl.