Lorentz Center - Keeping track of the seasons from 14 Jan 2008 through 18 Jan 2008
  Current Workshop  |   Overview   Back  |   Home   |   Search   |     

    Keeping track of the seasons
    from 14 Jan 2008 through 18 Jan 2008

 
Keeping track of the seasons

 

 

 

 

Keeping track of the seasons

The ecology and physiology of annual cycles in mammals and birds

 

Monday

 

Getting to know each other and setting the scene

 

10:00 Registration opens

11:30 Opening session (organisers & Martje Kruk) (30 min)

12:00 Lunch

13:30 Ian Newton: Ecological concepts in seasonal timing for physiologists (45 min)

14:15 Mike Menaker: Circadian substrates of seasonality: the avian/mammalian

dichotomy (45 min)

15:00 Tea

15:30 General discussion (60 min)

17:00 Wine, cheese & poster party

 

Tuesday

 

Linking annual cycles to the environment * predictability and seasonal amplitude of environmental change

 

09:00 John Wingfield: Managing the annual cycle: environmental predictability and signalling (45 min)

10:00 Coffee

10:15 Break-out session 1 (90 min)

12:00 Lunch

13:30 Research talk Maria Echeverry Galvis (45 min)

14:30 Tea

15:00 Break-out session 2 (90 min)

17:00 Plenary general discussion (including reports from the break out sessions) (60 min)

18:00 End of session

 

Evening: no program

 

 


Wednesday

 

The physiology of timing when use a clock, a timer or energy?

 

08:30 Gerald Lincoln: Seasonal timing mechanisms in mammals (45 min)

09:15 Peter Sharp: Photoperiodic signal transduction in birds (45 min)

10:00 Coffee

10:30 Break-out session 3 (90 min)

12:00 Lunch

13:00 Break-out session 4 (90 min)

14:30 Tea

15:00 Plenary general discussion (including reports from the break out sessions) (60 min)

16:00 Departure for boat trip & dinner

 

Thursday

 

Annual cycles in mammals and birds putting two taxa on a single axis

 

08:30 Michaela Hau: Ecology and evolution of timing mechanisms in birds (45 min)

09:15 Walter Arnold: Living in a seasonal world: challenges and solutions found by mammals (45 min)

10:00 Coffee

10:30 Break-out session 5 (90 min)

12:00 Lunch

13:30 Matt Paul: The challenge of breeding at intermediate daylengths: integrating photic and non-photic cues (45 min)

14:30 Tea

15:00 Break-out session 6 (90 min)

16:45 Plenary general discussion (including reports from the break out sessions) (60 min)

18:00 Departure for dinner

20:00 Evening session: to be decided according to workshop interests

 

Friday

 

The road map for further research

 

09:00 Introduction to the day (15 min)

09:15 Three personal views on the road map (organisers) (3 times 25 min)

10:30 Coffee

11:00 General discussion and overall conclusions (120 min)

13:00 Late lunch and fare-well



   [Back]