Einsteins Legacy Studying Gravity in War and Peace

19 December 2013

Venue: Lorentz Center@Oort


Language:           This lecture will be held in English

Place:                   Museum Boerhaave, Lange St Agnietenstraat 10, Leiden

Registration:      Compulsary, at the Boerhaave website

De voertaal voor deze lezing is Engels, hieronder vindt u een Nederlandse samenvatting

Albert Einstein, Algemene Relativiteit en het tumult van de Koude Oorlog

Op donderdag 19 december organiseert Museum Boerhaave in samenwerking met het Lorentz Center een publiekslezing over Albert Einstein. Onderwerp is Einsteins onderzoek naar de Algemene Relativiteitstheorie. Dat zou in een ivoren toren hebben plaatsgevonden, maar niets is minder waar. Einstein liet zich in zijn natuurkunde óók leiden door het tumult van de Eerste Wereldoorlog, door het roerige schouwtoneel van de wereldpolitiek en door de Koude Oorlog. Het gaf de Amerikaanse autoriteiten reden om Einstein, die zich in 1933 in Princeton vestigde (Institute of Advanced Study) en politiek zeer actief was, nauwgezet in de gaten te houden en een geheim rapport van tweeduizend pagina’s over zijn politieke besognes aan te leggen.

De publiekslezing heeft als titel Einstein's Legacy: Studying Gravity in War and Peace en wordt verzorgd door de Amerikaanse natuurkundige en wetenschapshistoricus David Kaiser. Kaiser is een vooraanstaand hoogleraar aan het MIT (Massachusetts Institute of Technology) en maakte als popularisator in 2011 furore met zijn boek over de invloed van de hippiecultuur van de roerige jaren zeventig op de moderne natuurkunde: How the Hippies Saved Physics: Science, Counterculture, and the Quantum Revival. Die wederzijdse beïnvloeding van natuurkunde en maatschappij, zo luidt David Kaisers stelling, is ook bij Einsteins Algemene Relativiteitstheorie aan de orde.

De publieksbijeenkomst Einstein’s Legacy maakt deel uit van de internationale workshop ‘Cold War Science’ die van 16-20 december 2013 plaats vindt in het Lorentz Center in Leiden. Tientallen specialisten, afkomstig uit uiteenlopende vakgebieden, buigen zich die week over de wijze waarop de Koude Oorlog van invloed is geweest op de kennisuitwisseling tussen de Verenigde Staten en Europa.

===

Museum Boerhaave is the Dutch National Museum for the History of Science and Medicine. Its aim is to improve the societal support base for science in the Netherlands. Museum Boerhaave always seeks to connect its activities with current events (www.museumboerhaave.nl).

The Lorentz Center is a Dutch international workshop center that is hosted by Leiden University. It organizes scientific workshops, to promote innovative research at the scientific frontiers as well as on complex societal challenges (www.lorentzcenter.nl).

Read more...


Follow us on:

Niels Bohrweg 1 & 2

2333 CA Leiden

The Netherlands

+31 71 527 5400